Vintercyklingens dag 14 februari 2020


Vintercyklingens dag är den svenska delen av den globala aktivitetsdagen Winter Bike To Work Day som infaller andra fredagen i februari varje år. Vintercyklingens dag arrangeras under 2020 för första gången i Sverige av Svensk Cykling medan Winter Bike To Work Day startade i Kanada 2013.

Cykla hela året

Allt fler svenskar cyklar. De senaste åren har ökningen varit kraftig. Särskilt i större städer. Men fortfarande är det så att var tredje sommarcyklist inte cyklar under vintern. Orsaken till det är ofta att cykelvägarna känns osäkra att cykla på när det är mörkt och halt eller att man saknar kläder eller utrustning som gör det bekvämt och säkert att cykla året om. 

Men så ska det inte behöva vara. Vi som cyklar gör det ju för att vi tycker om att cykla och alla som nu börjar cykla till sitt jobb, sin utbildning eller andra aktiviteter ska kunna känna att deras nya resvanor ska kunna fungera under hela året. 

Svensk Cykling, som samlar den svenska cykelbranschen, vill utmana dig som bara cyklar på sommaren. Det handlar om att förlänga din cykelsäsong. Det kommer att förlänga ditt liv. Det kommer också att öka möjligheterna för att behålla dagens klimat. 

För dig som vill börja cykla är uppmaningen att planera för att cykla i alla väder. 

Nu är det upp till kommuner, regioner och staten att se till att ingen i Sverige ska behöva tveka att cykla året om för att cykelvägarna inte känns säkra. 

Allt fler kommuner övergår nu till det nya sättet att hålla snö och is borta från cykelvägarna. Metoden heter sopsaltning. Där den används ökar cyklisterna på vintern utan att olyckorna ökar.