Cykling året runt firas på Vintercyklingens dag 12 februari

12 februari är det dags igen för Vintercyklingens dag. Syftet är att visa att cykling är ett hälsosamt och miljövänligt sätt att ta sig fram på under hela året och att det nu under covid-19-pandemin är särskilt viktigt att cykla eftersom det minskar smittspridning.
Det handlar också om att återupprepa fjolårets svenska succé i den internationella tävling som arrangeras av Winter Bike To Work Day.

Covid-19-pandemin har fått allt fler att cykla. Det har gjort att de senaste årens cykeltrend har förstärkts. Men trots detta är det fortfarande många som slutar cykla när temperaturen sjunker.
– Det går utmärkt att cykla året runt. Det som kan behövas är dubbdäck på cykeln och sopsaltade cykelvägar med bra belysning. Det är investeringar som både individen och samhället tjänar på, säger Klas Elm, VD för Svensk Cykling som samlar Sveriges cykelorganisationer.
Det är Svensk Cykling som arrangerar Vintercyklingens dag och den kommer att märkas runt om i landet där kommuner kommer att lyfta fram vintercykling och uppmuntra vintercyklister.

På grund av covid-19-pandemin är rekommendationen från Folkhälsomyndigheten att cykla. Detta för att undvika trängsel i kollektivtrafiken och för att motionera. Till det kommer att samhället tjänar pengar på varje person som cyklar. Närmare bestämt 1,80 kronor för varje cyklad kilometer, medan varje kilometer med bil kostar samhället 1 krona.

– Det finns därför många skäl för individen att cykla året runt och för kommuner, regioner och Trafikverket att se till att fler ser den möjligheten. Den bästa hälsoeffekten av cykling får man nämligen, enligt svensk forskning, om man inte gör något uppehåll under året. Därför är det viktigt att cykla också när man jobbar hemifrån, säger Klas Elm.

Vintercyklingens dag är en del av den internationella aktivitetsdagen Winter Bike To Work Day. I den dagen ingår en tävling mellan städer runt om i världen som handlar om vem som kan få flest personer att registrera sin cykling under denna dag på Winter Bike To Work Days hemsida.
I fjol registrerade drygt 4 000 svenskar sin cykling under denna dag, vilket placerade Uppsala på första plats av världens städer. Linköping, Umeå, Göteborg och Stockholm placerade sig också bland de tio främsta.

– Det visar att vi i Sverige är ett cyklande folk under hela året. Nu när vi vet att ännu fler svenskar cyklar, jämfört med tidigare år, hoppas vi att ännu fler svenska städer kan visa upp att de ger bland de bästa förutsättningarna i världen för cykling året runt. Och de bästa förutsättningarna har man på sopsaltade cykelvägar, säger Klas Elm.

Kontakt

Klas Elm, VD Svensk Cykling, 070-458 01 08,​ klas.elm@branschkansliet.se Johan Flanke, projektledare Vintercyklingens dag, 070-654 65 03, johan.flanke@welcom.se

Fakta

Vintercyklingens dag 2021

Vintercyklingens dag arrangeras i år för andra året i rad av Svensk Cykling. I år sker det med ekonomiskt stöd från Trafikverket. Svensk Cykling samlar de svenska cykelorganisationerna Cykelfrämjandet, Svenska Cykelstäder, Svenska Cykelförbundet, Cykelbranschen, Vätternrundan och Naturskyddsföreningen.

Winter Bike To Work Day

Winter Bike To Work Day startades 2013 av kanadensaren Anders Swanson, som är styrelseledamot i Winter Cycling Federation och Velo Canada Bikes. Sedan dess har antalet personer som har registrerat sin cykling ökat för varje år. I fjol anmälde knappt 14 500 personer i över 300 städer sin cykling i Winter Bike To Work Days tävling. Knappt 30 procent av dessa vintercyklister var svenskar.

Resultatet i Winter Bike To Work Day 2020

Uppsala, Sverige 879 anmälda vintercyklister
Uleåborg, Finland 773 anmälda vintercyklister
Helsingfors, Finland 568 anmälda vintercyklister
Linköping, Sverige 475 anmälda vintercyklister
Zagreb, Kroatien 470 anmälda vintercyklister
Boulder, USA 413 anmälda vintercyklister
Göteborg, Sverige 386 anmälda vintercyklister
Umeå, Sverige 331 anmälda vintercyklister
Denver, USA 327 anmälda vintercyklister
Montreal, Kanada 321 anmälda vintercyklister
Stockholm, Sverige 321 anmälda vintercyklister
Sundsvall, Sverige 268 anmälda vintercyklister
Sankt Petersburg, Ryssland 262 anmälda vintercyklister
Falun, Sverige 246 anmälda vintercyklister
Calgary, Kanada 246 anmälda vintercyklister
Victoria, Kanada 241 anmälda vintercyklister
Tammerfors, Finland 239 anmälda vintercyklister
Luleå, Sverige 209 anmälda vintercyklister
Oslo, Norge 183 anmälda vintercyklister
Esbo, Finland 182 anmälda vintercyklister